RAW Kallpressad Ekologisk Kokosolja

Extra Virgin RAW ekologisk kallpressad Kokosolja Kokosolja är en av världens mest hälsosamma oljor och mycket god. Passar i matlagning, i smoothies, i efterätter, som kroppsvård eller att äta som den är.Kokosolja är rik på mellanlånga fettsyror, särskilt de viktiga fettsyrorna laurinsyra och kaprylsyra, med en laurinsyrahalt på cirka 50 procent. Kallpressad olja är ett mättat fett och den bästa och nyttigaste formen av mättat fett. Till skillnad från annat mättat fett (som har långa fettsyror) består nämligen kokosoljan av mellanlånga fettsyror. Dessa anses vara en mycket viktigt form av fett, speciellt för energiproduktionen och muskelarbete.Kokosoljan används som energi i kroppens celler precis som kolhydrater men till skillnad mot kolhydrater lagras ej kokosoljan som kroppsfett utan ökar ämnensomsättningen. Kokosolja cirkulerar ej i kroppen utan omvandlas direkt i levern till energi. Kokosolja är således en optimal källa vid tex. träning eller dieter där kolhydrater ej ska intas.Kokosolja är den mest stabila oljan och passar bäst i matlagning då den tål upphettning till 400 grader, dvs den skapar ej transfetter vid uppvärmning. Du kan använda kokosoljan i grytor, såser, till stekning, i bakning, i din hälsodrink, på smörgåsen eller äta direkt med sked. Ett enkelt och underbart gott sätt att äta den är att tillsätta tillris, quinoa eller gröt.Hur gör man bra kokosolja?Jo, den bästa oljan får man från unga kokosnötter, de gröna kokosnötterna. Man öppnar dem och sparar kokosvattnet. Fruktköttet skrapas ut och kallpressas så att kokosmjölken rinner ut. Kokosmjölken blandas med kokosvattnet och får vila i rumstemperatur varpå det genomgår en naturlig fermentering. Då separeras protein, fett och vatten från varandra. Proteinet flyter upp till ytan. vattnet sjunker ner till botten och oljan samlas i mitten. Man skopar då bort proteinet från ytan och tar försiktigt upp oljan som man sedan hetter upp så vattnet avdunstar. Kallpressad olja får ej hettas upp över 42 grader - därav RAW.Hur gör man en mindre bra kokosolja?Blekning, raffinering och härdning av oljan försämrar smak och hälsosamma egenskaper.Mindre bra olja kommer från äldre kokosnötter, de bruna, de kallas för kopra. För att utvinna olja ur det fruktköttet måste det hettas upp långt över 42 grader. Vanligen hettas fruktköttet upp och blandas i en härdningsreaktor med natriumhydroxid, fosforsyra, blekjord, aktivt kol samt olika typer av lösningsmedel. Processen skapar transfetter. Kokosolja utsätts då oftats för deodisering (man tar bort smak och lukt av kokos), där man hettar upp den till 230 grader. De som använder denna metod säger : Både fosforsyra, blekjord och aktivt kol är godkända processhjälpmedel (av EU), och det finns inga rester kvar i den raffinerade slutprodukten. Där får vi som konsumenter ta ställning...Många bredbara fetter, däribland margariner, är inte hälsosamma alls utan genomgår liknande process. I en härdningsprocess förvandlas flytande oljor till billiga bredbara, stabila fetter. De tillverkas vanligtvis med kemikalier så välj hellre ekologiskt smör! Om du är vegan: ha kokosolja på smörgåsen istället. Dessa transfetter förekommer i en mängd livsmedel och höjer nivån av blodfettet Lp(a), vilket är en av de största riskfaktorerna för hjärt/kärlsjukdomar.Så hur ska du då välja kokosolja?Enkelt: välj alltid en ekologisk, rå, kallpressad, oblekt, oraffinerad, odeodiserad kokosolja. Ja, den kostar lite mer, men det är det värt! Det finns billigare kokosolja från kopra (äldre kokosnötter) som deodiserats vid ca 100 grader men ej härdats i rektor med syra, kol, lösningsmedel etc. - den kan ej kallas RAW men kan vara ekologisk. Dock är det ej samma kvalite och har ej samma hälsofördelar som en rå, kallpressad olja. Kul att veta:Varje kokosträd blommar upp till 13 gånger per år, man kan skörda året runt. Varje träd ger i genomsnitt 60 kokosnötter per år och 10 000 under sin livstid. Vilket träd! Det ger oss: kokosolja, kokosvatten, kokosmjölk, kokospalmsocker, kokosmjöl, kokosnektar, kokosvinäger, kokoschips och kokosflingor....Recept på ljuvlig crunchig chokladsås:2 dl kokosolja rinnande1 dl kakaopulver dl honung eller agavesirap 1dl pecannötter, grovhackade4 msk kakaonibs.Gör kokosoljan flytande i ett vattenbad om den är fast. Rör runt med övriga ingredienser i en skål. Servera till en fruktsallad eller till en kall raw food glass eller din favoritkaka.Klicka här för 15 tips om hur du kan använda kokosolja till kroppen!Förvaring: Oljan kan förvaras i rumstemperatur - behöver ej vara i kylskåp.OBS! Den blir flytande vid 24C, detta förstör ej kvalitn på oljan.Dosering: Rekommenderat intag 5-10 gram per dag.Innehåll: 100% RAW, ekologisk, kallpressad, Extra VirginKokosolja.Detta är en oraffinerad, oblekt och icke-deodoriserad Extra Virgin kokosolja. INCI: Cocos nucifera oil.Näringsinnehåll per 100 gram:Energivärde: 3700 Kcal/900 kJFett 100 gVarav: Mättat fett 94,4 gVarav: Enkelomättat fett 4,9 gVarav: Fleromättat fett 0,7gKolhydrater 0 gFibrer 0 gProtein 0 gSalt 0 gTillverkare: Garden of Life. USA.Ursrungsland: Filippinerna.

175.00 kr
 

Relaterade produkter

RAW Mesquite 300g

RAW Mesquite 300g
89.00 kr

Mesquite (Peruansk Carob)Mesquite kommer ursprungligen från de höga öken...

Flytande Stevia med vaniljsmak

Flytande Stevia med vaniljsmak
79.00 kr

Flytande Stevia VaniljVad är Stevia?Stevia är en grönbladig växt som ä...

RAW Kakaonibs 200 gram

RAW Kakaonibs 200 gram
85.00 kr

Råa ekologiska KakaonibsKakaobönor är en av de mest komplexa och näring...